Zářijový investiční pelmel

Koukám, že mám tento článek rozepsaný již nějakou dobu, tak ho trochu upravím, stejně jsem teď chtěla něco připsat, tak to spojím a ani to třeba nemusíte číst – jsou to spíš takové mé poznámky :-).

Stručný přehled platforem, které využívám, jsem zde již uváděla. A tady jsem se jim chtěla věnovat trošku víc podrobně, ale nějak se k tomu nemohu dostat. Tak alespoň první z nich. Než jsem s některými platformami začala, inspirovala jsem se na blozích mých kamarádů, či renomovaných obchodníků. Nemělo by cenu, abych tady neuměle přepisovala, co jiní již trefně popsali. Takže zatím jen výčty, které budu rozšiřovat.

Mintos

Pěkná recenze P2P platforem je na mých oblíbených stránkách Finlord.cz, zde. Tam Mintos také vychází dobře (mě to ukazuje výnos 11,8 %) a díky novému „Invest & Access“ máte peníze ihned k dispozici (na úkor nižších výnosů samozřejmě, u mě to dělá prozatím 10.8 %). Nemají v porovnání Bondoru, tu jsem měla roky spíš takovou uspanou s minimálním vkladem, ale letos jsem zkusila jejich nové „Go & Grow“ portfolio, kde, stejně jako u obdoby u Mintosu, máte peníze hned k dispozici (Low risk + fast liquidity, na úkor nižších výnosů, 6.75 %) a to mi zatím připadá fajn, obzvlášť, když si uplně nechcete vázat peníze na víc jak 2 roky. … Kdyby někoho zajímalo, možná bych někde vyhrabala nějaké „refer a friend“ kódy. A ještě ve srovnání zmiňují Estateguru, což je taková realitní P2P. Ta se mi také líbí. Projekty bývají na 1-2 roky s úroky 9-12%. Vše nechávám na autopilotovi. Investovat se dá od 50 EUR. Takže postupně můžete své portfolio diverzifikovat. K Zonkym (momentálně 6,7 %, CZK) doporučované diverzifikované portfolio o 122 investicích mám ještě daleko, ale krok po kroku se blížím 🙂

Tak ta to je prozatím vše 🙂 A z jiného soudku. Lze zajistit portfolio proti propadu v krizi? Finlord.cz sem tam sleduji, mívají tam zajímavé recenze brokerů a různých platforem, takže tohle na mě onehdá vykouklo. Asi nejzajímavější věta z celého článku je, že „V dlouhém období zajištění jenom snižuje výnosy„. A co se ještě zlata týče (samozřejmě, že nám to nedalo a nějaké zlato také máme (ETF, ne pod polštářem)): “ V normálním období ale zlato nedokáže investorům generovat atraktivní zhodnocení. V dlouhém období více než 15 let postrádá držba zlata smysl, …“. A když už jsem u Finlord, tak ještě další zajímavý článek: Kolik stojí správa investičního portfolia? V článku se porovnává poplatek za vedení účtu a váš čas strávený správou vlastního portfolia. Z tohoto pohledu mi poplatek u Portu za vedení účtu 1% nepřijde tak hrozné, uvážím-li, že v tom je i měnové zajištění. Ale pro srovnání si dělám od letoška takový malý soukromý test – Degiro vs. Portu. Samozřejmě, že na Portu platí, že čím víc peněz tam člověk má, tím vyšší platí poplatek. Takže oproti Degiro se to vyplatí jen do určité velikosti účtu. Při mých měsíčních vkladech mi to vychází na cca 6-10 letý horizont (záleží, jak budu měsíční částky měnit). Měsíčně tedy to, co pošlu na Portu (minimum je 1000 Kč), to zainvestuji na Degiro (nebo naopak – pokud je zrovna někde nějaká zajímavá investiční příležitost, tak na Degiro pošlu peníze a na Portu pak odpovídající sumu též). Takže celkový objem na obou platformách bude stejný, bude se ale lišit výše poplatků a skladba portfolia. Alespoň uvidím, jestli se v mém případě vyplatí více pasivní (portu) či aktivní (Degiro) přístup. Navíc bych ale měla k Degiro poplatkům přičíst i cenu svého volného času, který svému portfoliu věnuji.

A na závěr novinky v mé investorské knihovničce – v Levných knihách, no nekup to! „Základy value investování (Investice do akcií)“ od Petra Čermáka. Zase jedna z několika knih originálně v češtině. A jako druhá, od R.T.Kiyosakiho Escape the rat race (komix). To jsem měla přečtené asi za deset minut (prostřední část, která jen kopíruje jeho knihu Bohatý táta, chudý táta, jsem přeskočila).

Tak a to je prozatím vše.

Jinak kdesi kdysi jsem četla, že pokud má člověk jen malý kapitál (do 250 000 Kč), tak se aktivní trading nevyplatí a je lepší to jen pasivně investovat. Navíc s mým nedostatkem času asi nutnost. Navíc nějaký spekulativní nákup akcií „dle dobrého pocitu“ se také asi nedá nazvat seriózním investováním. Takže prozatím se držím dividendových ETF a S&P500. A, když už jsme teď zase čeští rezidenti, bych se na českém Degiro chtěla poohlédnout po nějakých českých akciích, či pražském indexu (Index PX).

6 komentářů

  1. Zlato dlouhodobě výrazně nezhodnocuje investici, ale minimálně udrží hodnotu vložených peněz. Údajně lépe je na tom stříbro. Myslím ovšem zlato fyzické ne nějaké virtuální.
    Jinak žraloci to berou trochu jinak. Viz spekulace na krach Thomas Cook.

  2. Jo, takže investice do zlata (stříbra) by měly tvořit minimálně 20 procent portfólia. Ale to je myslím dostatečně známo.

    1. No 20% je moc. Na investorske konferenci nam rikali, ze drahe kovy by mely tvorit kolem 15%, coz mi prijde dobre. Navic diverzifikovat (slitky, mince, etf, …)

  3. Míšo díky moc za uvedení odkazu na článek na blogu a jsem rád, že byl pro vás přínosný. Je paradox, že jsem zrovna tenhle článek o víkendu po roce zaktualizoval. Mám ještě rozepsáno pár dalších článků do firemních investicí, ale chci to vydat, až si budu jistější, že to funguje :). Držím palce s investicemi!

    1. Já článek rozepsala ještě se starou verzí vašeho článku a koukám, že v té nové (nebo to bylo již tehdy?) uvádíte i Revolut pro převod peněz na Mintos. Takže s Revolut problém není? Nebyla jsem si jistá, že tam někde figuruje mé jméno (mintos vyžaduje, aby účet, že kterého jim peníze posíláte, byl veden na vaše jméno), když vlastně peníze jsou na nějakém velkém Revolut účtu a jediné, co vlastně jednotlivé uživatele odděluje, je ten jejich Reference kód.

      1. Bylo to už v předchozí verzi článku před aktualizací. A s Revolutem problém není. Z počátku jsem používal hodně i Transferwise, ale když Revolut nabídl možnost mít účet i v korunách a přišel poměrně brzy s Apple Pay tak jsem ho začal používat primárně. Používám to pro více platforem na posílání EUR a funguje to všude bez problémů tam i zpět.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *