Březnový pelmel

Koronavirus

Ten asi zasáhl jistým způsobem každého. Mě ve výsledku přijde, že mě celostátní karanténa nijak ani nezasáhla. Eli se učí doma/online, Maty si musí z velké části dne hrát sám, případně s Eli, Vláďa zajede jednou za čas na nákup. Nakupuji věci online (Zahradnictví Spomyšl – květiny, IKEA -zahradní židličky (dopravu si tedy nechají pěkně zaplatit), Hras – deskové hry, DysCentrum – výukové materiály). S Matym nám odpadla „starost“ jezdit vyzvedávat Eli ze školy. Zatím se nám domácí „vězení“ teprve rozjíždí (18.3. to máme týden od zavření školy), tak uvidíme. S paní učitelkou na němčinu již děti absolvovali 3 online sezení. 31.3. – Tak Eli má regulérní online rozvrh – 2x týdně půlhodinu němčiny, 3x týdně 40 minut s paní učitelkou třídní (1x jsou jako celá třída, 2x jsou ve skupinkách po cca 9 dětech), 5x týdně „povinně“ pořad UčíTelka na ČT2. Na němčině měli už i diktát. Domácí úkoly dostávají denně. I třeba z tělocviku :-).

Na „výlety“ chodíme na zahradu. Tam jsme bez roušek. Ven, mimo zahradu, chodíme s dětmi minimálně, s rouškou to je otrava. Vetšinou to je výprava s tříděným odpadem. Díkybohu máme docela velkou příjezdovou cestu, takže i na odrážedle a kole se tam dá vymyslet slalomová trať a užít si pohyb. Vláďa chodí obden běhat, většinou až po sedmé večer a většinou potká maximálně 1-2 další běžce, případně pár pejskařů.

Poslední víkend byl krásně slunečný. Vyzkoušela jsem náš zahradní sušák. Na sluníčku to schne vše pěkně rychle. Nemohu si ale pomoct, mě to prádlo potom nijak pěkně nevoní. Ne že by smrdělo, je to prostě úplně stejná „vůně“, jako když jsem sušila na balkóně v Curychu. Nevoní mi to. Druhá věc je, když soused zatopí pod kotlem :-/ To je hustý. Nečekala jsem, že už v pět bude smrdět, takže část věcí to schytala. A když si děti hrají na zahradě a on zatopí? To je můžu také rovnou celé prát. Nemluvě o tom, když vás kouř ráno budí (spíme s oknem na větračku), nebo když v tom večer děti usínají. Ještě jsem to s ním nestihla probrat. Ale jestli se to nezmění, tak to holt budu muset řešit nějakou oficiální cestou. … Tak už jsem to s ním probrala. Prý topí jen dřevem. Nějký „pfuk“ to může mít, když je studený kotel a tak. A v půl šesté ráno to prý nemohlo být od něj. No to je klidně možné, já ten kouř viděla na vlastní oči jen od něj.

Investování

  • na eToro se dá nově (?) vložit peníze i kreditní kartou. A je to hned volné k investování.
  • Mintos má problémy? Největší p2p platforma v Evropě a možná i světově … jeden z jejích poskytovatelů půjček ztratil bankovní licenci („Finko AM (Varks) licence revoked in Armenia“). Pro mě nezáživná zpráva, dokud jsem nezjistila, že to je ten největší poskytovatel půjček a že to má za následek, že teď všichni z Mintosu vybírají peníze, Mintos ztrácí důvěru, a tak podobně. Jsou i hlasy, že to Mintos položí a vzhledem k tomu, že to je největší p2p platforma, že to položí celý p2p segment. No jako musí se nechat, že Mintos zavedlo „pending payments“, takže peníze někde nejsou (je teď větší odliv peněz, než co investoři do platformy vloží, takže se čeká na peníze od poskytovatelů půjček, kterým dlužníci peníze vracejí). No měla jsem část peněz v „Invest and access“, které by měly být okamžitě k dispozici. Z toho reálně k dispozici bylo necelých 50 %. Takže jsem pro sichr vybrala necelých 40 % svých peněz na Mintosu a ostatní tam nechám holt čekat.
  • Uvidíme, co ostatní platformy.
  • Z tohoto pohledu se mi zatím moc líbí EstateGuru, kterým se vždy podařilo vyřešit i půjčky, které se dostaly do problému. Díky jištění nemovitostí se to většinou vyřešilo prodejem nemovitosti. Sice si člověk musel na výsledek třeba 1,5 roku počkat, ale i tak byl následný zisk třeba kolem 10%.

Různé

Pečení, vaření, apod.

  • S tím, jak kvůli koronaviru nefungují ani farmářské trhy, které na začátku března otevřeli, a nekupujeme nebalené pečivo, více pečeme a zkoušíme nové. Vláďa peče kváskový chleba a rohlíky z droždí (oba recpty dle Cuketka).
  • Eli, k mému velkému překvapení, zaujalo pečené müsli, které jsem, domácí, dostala k narozeninám. A tak jsme se rozhodli si ho doma také vytvořit. Návod jsem našla na mém oblíbeném food blogu Kitchenette.
  • Pudinkáče s vanilkovým krémem. Zatím neozkoušeno, ale chuť na ně máme.
  • Svět bedýnek
  • Food in – prodej a nákup lokálních výrobků

Zahrada

  • Chceme si koupit nějaké ohniště na zahradu. V Bauhausu měli (ještě než ho kvůli koronaviru zavřeli) jedno, které se nám líbilo, ale nebyla jsem si jistá tou cenou. Představovala bych si něco jako zde nebo zde.

Různé

Cestování

Výuka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *