Python, testování, Digitální Akademie

15.5.2020

S tím, jak Maty oslavil 3. narozeniny, a nám se tak zvyšuje šance, že ho od září vezmou do školky, uvažuji, co dál pracovně. To, s čím jsem na škole začala (chrupavka a její zatěžování, svalové modely, atd.) mě moc neláká. Ale přičichla jsem k jakémusi „programování“, když jsem našim zubařským studentům připravovala krátké (někdy i dlouhé) skripty pro jednoduchou analýzu jejich naměřených dat. Nejsem žádný programátor, a tak jsem na to šla většinou selským rozumem a středoškolskou matematikou. A Matlabem. Kontrola vlastně od nikoho žádná, maximálně si student udělal pár příkladů v Excelu a pokud se nám výsledky shodovaly, tak ok. A na nějaké pořádné samovzdělávání nebyl moc čas. (no když se na to teď zpětně koukám, tak on by čas byl, nebyla ta správná chuť).

Až právě teď … je již čas něco se sebou něco udělat. Přeci jenom rodičovská nepoběží věčně, že? Trochu mi pomohl Koronavirus, kdy jsem využila příležitosti si udělat HTML/CSS kurz zadarmo.

Už na podzim 2019 jsem narazila na web Czechitas, kde nabízejí zajímavé kurzy. Jeden jsem si vybrala a chystala se na jarní termín. Jak jsme ale byli čerstvě po stěhování, do toho nově škola, kroužky, atd., tak jsem si říkala, jestli to moc nehrotím. A tak jsem si raději počkala zase na podzimní termín. Což znamená přihlásit se již v květnu.

A do toho jsem oprášila svůj starý rozdělaný Python kurz na platformě Udemy. Bylo by dobré kurz do konce léta stihnout udělat. Protože kurz na Czechitas je pro pokročilé začátečníky. Navíc po přihlášení stejně není jasné, zda vás vezmou, musíte projít regulérním výběrovým řízením. No dnes jsem aktualizovala své CV, vyplnila pekelně dlouhou přihlášku, natočila mojí první videovizitku (vtěsnejte vše do jedné minuty!) a poslala. A budu čekat. Ještě mi pošlou test vstupních znalostí. A pak zase čekat. V půlce července mi dají vědět. A protože by bylo fajn mít před vstupem do kurzu absolvovaný i nějaký ten základ Data Analysis, na Udemy jsem si hnedka ve slevě (neberte to za 10 USD) koupila dva kurzy na toto téma (nechala jsem si poradit od jedné účastnice onoho analytického kurzu od Czechitas) – Tableau a MySQL. Tak uvidíme. Snad do léta něco málo stihnu odkoukat. Jinak můj Python kurz je teď, když jsem si konečně nainstalovala Jupiter Notebook, interaktivnější. A zároveň mi to všechno déle trvá, když řeším i úkoly a testy (před tím jsem jela jen „teorii“).

17.5.2020

Začala jsem kurzem na Tableau (objemově na počet hodin bych to mohla mít do dvou týdnů hotové) a zatím mě to nadchlo. Zobrazení dat, které bych v Excelu dělala půl hodiny, měl za minutku hotové. Jen klikání, člověk de facto jen přetahuje „záhlaví“ excelovských řádků či sloupců a krásně se mu grafy hned přizpůsobí. Těším se na každé další video.

Co se instalace Tableau týče, tak je profi verze, kterou můžete bezplatně zkoušet po dobu 14 dní, a poté bezplatná „public“ verze. Zadání úkolů v kurzu byly na veřejném účtu našeho učitele, tak se můžete podívat, co Tableau umí.

19.5.2020

Už mi dorazil vstupní test na Datovou analýzu. Je na něj ještě čas, tak mohu ještě chvilku studovat, než se na něj vrhnu.

20.5.2020

Tak mám za sebou čtyři sekce z Tableau a jdu teď pro změnu na MySQL. Ať alespoň vím, co to je. Šikovná na zkoušení je online verze „Try SQL editor„. Nemohla jsem si nepřečíst alespoň něco k tomu, proč je SQL lepší než Excel.

Dle přednášek bylo doporučeno instalovat MySQL na Cloud9, ale poté, co to Amazon koupil, přešli na Goorm (hned na úvod se tato platforma uvádí jako „Anyone can develop“). Takže další účet a jméno a heslo, jako bych toho tento měsíc měla ještě málo. Takže vsuvka s Goorm a jak to funguje. Alespoň využiji své zkušenosti z předešlého kurzu a vím již, co je to Discord :-).

Jak to již na internetu bývá – jakmile párkrát zadáte určité heslo pro vyhledávání, hned vám to začne házet reklamy na míru. Jedna taková mě zaujala, uvidíme, co mi dají výše uvedené kurzy, a třeba se k němu vrátím (python pro analytiky).

20.7.20

Přesně, jak inzerovali, rozhodnutí o ne/přijetí dorazilo do meilu 20.7. večer. No a nebyla bych to já, abych to neměla „něco mezi“ :-). Takže “ … jsme u tebe bohužel ještě nedošli k finálnímu rozhodnutí.“ A bude se čekat na kvalitu zájemkyň v druhém kole. Zatím jsem tedy jako náhradnice a dál se uvidí 10.8.

11.8.20

Tak druhé kolo je u konce a ani nyní mě nevzaly. No což. Prý byl tentokrát opravdu velký zájem. Zároveň se prý snaží, aby skupiny byly konzistentní. Bůhví, podle čeho se nakonec rozhodovaly. Třeba mě nakonec diskvalifikovalo to, že jsem u nic zatím neabsolvovala žádný kurz, což dle infa na stránkách nevadí, stačí mít něco obdobného od někoho jiného.

Tak alespoň v klidu rozjedeme Eliščinu druhou třídu a Matyho první rok české školky, do které se vůbec, ale vůbec netěší.

A ve „volném čase“ toho mám k samostudiu dost (kurzy na Udemy):

  • Complete Python Bootcamp
  • Tableau
  • The ultimate MySQL Bootcampe
  • Pyton for financial analysis and algorithmic trading
  • Automated software testing with python

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *