Loom knitting

Loom knitting – do češtiny se to volně překládá jako pletení na rámečku (žádný pořádný blog věnovaný této tématice jsem nenašla). Už loni jsem tuto sadu různě velikých obdélníkových rámečků přihodila v jednom eshopu k nákupu, že se to bude E. určitě líbit. A nějak jsme se k tomu nedostaly. Až letos, při nudění se s kašlem doma se do toho pustil M. 🙂 A fakt mu to šlo.

Jen je to opravdu nadlouho, takže vydržel jen několik dní. Já se svojí vydržela týden a dovedla to do zdárného konce 🙂

Takže šálu bychom měli. Na tomhle rámečku by měly jít dělat i tunely a teoretický i čepice (na tu je jinak speciálně kruhový rámeček. Problém tady toho obdélníkového je, že na konce je jinak široká mezírka mezi těmi čudlíky, u kulatého je to pravidelně).

Dohledat o tomhle nějaké povídání česky, to je bída, takže vše anglicky, tam je zase všechno v palcích a ani tak jsem na první dobrou nenarazila na nějakou rozumnou tabulku, který kruh zvolit, pro jak velkou čepici a hlavu.

Přip pletení šály jsem byla překvapená, o kolik je výsledný produkt užší, než rámeček (rámeček 31 cm, výsledek 20 cm, vlnu používám tu, která mi zbyla z výroby hřív na koněJumbo maxi akryl).

Mikaton (barvy se samozřejmě liší značka od značky)

  • Zelený – průměr 24 cm (čepice pro dospělé,)
  • Červený – průměr 19 cm (dětské čepice)
  • Modrý – průměr 14 cm (kojenecké čepice)

Když tedy máme nějaká čísla … Smrskavost u šály vychází na 2/3 (šířka šály odpovídá 2/3 šířky rámečku). Pokud budeme podobně uvažovat u čepice:

Na mojí hlavu 55 cm tedy zkusím tu velikost 24 cm a budu doufat, že díky elasticitě vlny to bude dobře sedět. No a po vyprání (známe se) to bude pro Eli :-).

V sadě, co jsem tak na eshopech vykoukala, se prodávají průměry 14, 19, 24 a 29 cm. Cenově nejzajímavější je asi obchod Prima (489 Kč, ono jeden ten větší rámeček stojí bezmála 200 Kč), Stoklasa to má z 599 Kč (ale má třeba jen samostatnou sadu jehly a háčků, což zase nemají jinde), Prizealize 520 Kč (a ještě k tomu mají jiné průměry)

Příze

  • Jumbo maxi akryl (65 m / 100 g, 49 Kč/ks, jehlice 9 mm), move
  • Jumbo akryl (147 m / 100 g, 49 Kč/ks, jehlice 4,5-5 mm), move
  • Neonová (250 m / 100 g, 49 Kč/ks), prohackovani.cz

Návody

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *