DIY projekt – podložka pod puzzle

19.11.2022

To se to tak sešlo, že Maty se opět doma nudil, nemohl kvůli kašli do školky a tak podobně. Ve sklepě jsme našli, ještě nerozbalené, 2000 ks puzzle (vesmír s planetami). No a takovéhle puzzle má po složení rozměry 97×69 cm, což se nám ani nevejde na stůl. Pro začátek jsem s Máťou vytvořila alespoň kartonovou podložku, aby to na něčem mohlo být. Následně jsme kostičkami obsadili několik kartonových krabic a desek. A skládat musíme samozřejmě na zemi. Pokud na pár dní přestanete, tak se na tom okamžitě začne usazovat prach.

A tak jsme se začali (znovu) pídit nejen po možnostech různých krabiček na roztříděné kostičky, ale také na vlastní podložku na skládání.

V covidové době, kdy jsme více skládali, jsem pořídila něco takového (6 ks), ale je to malinké. Nejlepší jsou stejně staré krabice od puzzle.

Na tomto blogu jsem našla o skládání pěkný článek, a jediné, co on našel, jako ucházející, je vlastně sada krabic (výhoda na rozdíl od běžných krabic od puzzle je, že do sebe pěkně zapadnou) od firmy HEYE.

Třídící krabice na puzzle od firmy HEYE.

Ale mi chceme víc 🙂 Podložku pod puzzle, kterou poté namotáte na válec máme, ale není to ono. Co mě ale zaujalo je toto:

Zdroj, cena 2399 Kč.

To je fakt vychytané. Ale ta cena. My bychom samozřejmě potřebovali ještě tu větší velikost, což je za 2599 Kč, a ani tak se tam 2000 ks puzzle nevejde. Na druhou stranu je šikovně vynechaný rantlík na jedné straně, takže by se daly spojit dvě menší.

Další vytúněná je tato (videonávod zde):

Na tohle jsou mé schopnosti ještě asi krátké.

Další zajímavou variantou je takováto plastová taška s přihrádkami:

Pouze do velikosti 1000 ks.

Další povedená je tato (zaujaly mě třídící mističky, které je možné rozložit):

99USD (cca 2300 Kč), opět „pouze“ do velikost 1500 ks.

Takže si pohrávám s myšlenkou zkusit vyrobit ten výše uvedený „jednoduchý“ se šuplíčky, videonávod zde:

To se chci vidět 🙂 Vláďa už tak nějak slíbil, že mi sjede do Hornbachu pro dřevotřísku :-).

Ono je pak také otázka, kde to bude, pokud nebudete zrovna skládat 🙂 Pod televizí máme sice místo na šířku 130 cm, ale na hloubku jen 55 cm, což je na 2000 ks puzzle málo (potřeba je alespoň 69 cm).

26.11.22

Tak jsme sjeli do Hornbachu a nakoupili vše potřebné a já to večer sestavila.

  • sololit deska 110 x 80 cm (2x) – 149 Kč (úprava na místě 40 Kč)
  • laťka 2,5 x 6 x 200 cm (2x) – 250 Kč
  • lišta 0,5 x 1 x 90 cm (4x) – 52 Kč
  • lepidlo na dřevo Roxolit – 99 Kč
  • (hřebíky 1,2 x 20 mm, domácí zásoby)

Dohromady tedy 490 Kč (takže tak 1/10 ceny toho, co by se mi líbilo 🙂 ) a následně tak dvě hodiny práce, než si to člověk trochu promyslel a našel vše potřebné. Musí se nechat, že to lepidlo lepí fakt suprově.

A výsledek? Jako první pokus dobré. Trochu problematické je, že tento 3,3 mm sololit není dost tuhý a pokud desku vezmete na krajích, tak se pěkně prohne. Laťka je naopak dost těžká.

Šuplíčky jsem hned od začátku zavrhla a spíš budeme třídit na kartonových deskách, nebo pomocí HEYE systému (viz výše), což by se nám do 6 cm prostoru mezi deskami mělo vejít. Ještě nejsou dodělané rantlíčky, aby puzzle nespadlo přes okraj, na to mám ty nejmenší lišty. Stůl nám to na každé straně přesahuje o cca 10 cm.

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *