Výroba čokoládového telefonního sluchátka

(červen 2022)

Rozkaz zněl jasně – dort s tématikou Mach a Šebestová (na rozlučku do školy). Což o to, na jedlý papír jako ozdoba ovocného klasického dortu, to je v pohodě. Ale jako druhý jsem vybrala Pařížský, tedy tmavý korpus, čokoláda a pokrytý čokoládou, a na ten by se něco takového nehodilo. Ani z marcipánu (na malou chvilku jsem o tom ale uvažovala a nastudovala si postup). Tak co tedy z čokolády? Když se prodává čokoládové nářadí a šroubky, tak proč ne telefon? … No, neprodává. Takže to vyrobím sama? Ale jak, že ano.

Nejprve to chtělo nastudovat trochu teorie o čokoládě (mám již své zkušenosti s tím, jak špatně vytemperovaná čokoláda vypadá hnusně) – kurz na platformě Domestika – Texture Design with Chocolate. To bylo fakt dobře provedené. Zaujalo mě tvoření formy z Lega a silikonu. Sice jsem našla silikon pro výrobu forem (zde), i další návody, jak na práci se silikonem (zde), ale za tu cenu se mi do toho úplně nechtělo.

Výroba čokolády dle návodu z kurzu na Domestika. Formu na tabulkovou čokoládu doma samozřejmě mám :-).

Navíc potřebujete vzor. Takže utržené sluchátko? Kde něco takového v dnešní době sehnat. Tím, že Vláďa vlastně testuje telekomunikační (ať je to co je to), tak doma jedno klasické (skoro) sluchátko má. Jen jsem musela dávat pozor, aby bylo funkční i po mé práci :-). Takže máme sluchátko (neprodyšně obalené igelitem, což následně bude ošklivě vidět na formě, že ano) a teď podle něj udělat formu. Abych ušetřila, místo silikonu jsem zvolila sádru, tu doma mám. Ohrádka z Lega to jistila (něco k výrobě sádrových forem zde). Povedlo se.

Klasické telefonní sluchátko obalené igelitem, odpočívá v sádrové lázni.

Doma jsme měli zásoby čokolády Callebaut, se kterou již mám dobré zkušenosti, takže první sluchátko (polovina) byla na světě. No a tvar nic moc.

Tvar mě úplně nenadchnul 🙂

Výhoda sádry je, že se dá dlátkama (samozřejmě, že mám doma dlátka na sádru) tvarovat.

Originální tvar a nový návrh.

Ubrala jsem materiál tak akorát, abych se neprokutala skrz naskrz a udělala druhý pokus. A protože temperování čokolády prostě nepatří k mým silným stránkám, testovací sluchátko jsem udělala ze samotvrdnoucí modelíny, abych mohla doladit finální formu.

To už vypadá lépe, ne?

Den D se pomalu blížil (alespoň že dort byl objednaný z naší místní cukrárny a já se musela soustředit jen na jedno hloupé telefonní sluchátko) a já pořád nebyla spokojená.

Problém je, že to sluchátko bude hrozně velké a bude na něm dost dokončovacích prací. A bude to jen půlka.

A pak jsem objevila modelovací čokoládu! Je to něco jako modelína, ale je to čokoláda! Buď si ji člověk může vytvořit sám (návody zde: Kousek dortu, Tvořivá máma, zkusila jsem a jde to, ale neměla jsem dostatečné množství ingrediencí) nebo koupit (třeba na Ozdob dort). Dva dny před dnem D jsme v OzdobDort obchodě sehnala jedno balení (poslední!) a doma začala modelovat (tomu jsem se vlastně hned od začátku chtěla vyhnout, viz pokusy s marcipánem).

Když jsem zkusila mojí formu jen vycpat hmotou, tak ten tvar prostě nebyl ono. Navíc to byla pořád jenom půlka sluchátka. Takže jdeme na to. A výsledek nakonec nebyl vůbec špatný. Sluchátko do rána krásně ztvrdlo a dalo se vzít i bezpečně do ruky 🙂 (A ano, tvarovátka na marcipán mám doma též :-)).

Za mě dobrý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *