Kurz Automatizované Testování (Praha Coding School)

V listopadu 2022 jsem začala Automation testing course of PrahaCodingSchool. Zvolila jsem jejich anglickou verzi (tento kurz začínal dříve, než český, a já chtěla jsem začít, co nejdříve. Navíc česká verze bude mít trochu jinou náplň, ale mě zaujala právě ta anglická verze). Takže to probíhalo přes ZOOM a jejich školní platformu. Vyučijící (protože kvalita kurzu je závislá nejen na studentech, ale i na učitelích) jsme měli Deepali (JS), Palash (Cypress) a Camille (Java).

Co se jednotlivých částí týče, šlo to za sebou takto:

  • Obecný úvod (testování obecně, TestRail, JIRA) – Camille
  • Základy Javy – Deepali (instalace Eclipse, psaní funkcní)
  • Java+Selenium, závěrečná Java projekt – Camille
  • Úvod do JS – Deepali (tady se konečně probraly základy jako “co je to proměnná”)
  • Cypress – Palash
  • Postmann – Palash

Organizace

Vše probíhalo online přes jejich platformu a ZOOM 3xtýdně 3 h. Několikrát nám přehodili (nebo rovnou odpadla) lekce bez upozornění. Nebylo to třeba ani tak naschvál, jako spíš tím, že v platformě byl jiný rozvrh a jiný rozvrh měl učitel. Navíc, když do toho jdete s tím, že to bude Po/Út/Čt, tak ne každý má volno ještě ve středu, aby si tam hodinu přehodil.

Vše bylo nahrávané, takže si to člověk může pustit znovu. A jestli to chápu dobře, tak kurz během roku může každý bezplatně opakovat s jinou skupinou.

S ohledem na Dublinský čas jsme začínali v 19:30 a končili ve 22:30. Nechápu, jak to dělali ti kluci z Litvy, ti končili snad v půl jedný. Cypress pak trval většinou jen 1,5-2 h.

Kombinace Java, JS a Cypressu mi přišla před kurzem zajímavá – ve skutečnosti vůbec nechápu, proč do toho tu Javu vůbec pletli – JAVA a Cypress spolu nemají (alespoň, tak mi to z kurzu vyznělo) nic společného. Na Javu jsme používali Eclipse, na JS a Cypress Visual Studio (takže všechno nově instalovat, a člověk na to prostředí kouká jak puk).

Obecně

Tento kurz jsem si vybrala proto, že mě opravdu zaujala náplň (na papíře), ve skutečnosti to tak bezva nebylo. Jako nevím, jestli jsem u výkladu usínala, nebo tam některé věci moc nezazněly. Ale po tomhle kurzu z vás (obzvlášť jestli jste fakt začátečník) tester (ani manuální) nebude. O testování obecně toho moc nebylo, spíš jsme koukali, než sami dělali (TestRail, JIRA). Obdobně si stěžovali i ostatní (hned na začátku jsme si vytvořili Whatsapp skupinu, kde jsme řešili nejasnosti.). Já jsem třeba předpoládala, že si vice povíme o nějakém pracovním workflow, jak to probíhá na projektu od prázdné obrazovky po odevzdané testy.

JAVA

Začínalo se Javou (v Eclipse), ale vůbec se neudělaly nějaké programátorské základy, ty se dělaly naopak potom v JS, to bylo (pro začátečníky dobré, ale s křížkem po funuse, někteří tou dobou již vzdali). V Javě jsme měli napsat 8 automatizovaných testů na https://demo.guru99.com/v4/). Pár jsme jich udělali ukázkově společně a pak byli hozeni do vody. S mými základy Pythonu a Selenia to šlo, protože se to lišilo jen v syntaxi. Začátečník, který neví, co je to funkce, to měl náročné. Jinak guru99 jsou pěkně zpracované výukové stránky a člověk by si to tam mohl všechno sám a zadramo projít a naučit.

Učitelka Camille byla vstřícná a snažila se vše vysvětlit, ale měla na všechno málo času a měla šílený španělský přízvuk a výslovnost. Fakt jsem si na to za celou dobu nezvykla. Na to, že jsem se irského kurzu bála kvůli irskému přízvuku, tak na tohle jsem připravená nebyla. Fakt mazec.

Také jsme měli sestavit Test Plan. S tím jsme bojovali. Měla jsem dojem, že takovéhle věci dělá manager, nebo nějaký seniornější tester, než junior. A my tak nějak moc nevěděli, co tam dát a co ne, jak podrobné, apod.

JavaScript

Tady se na začátku probralo to, co mělo zaznít úplně na začátku – typy proměnných, co je to funkce, rozdíl mezi číslem a stringem, apod. Nechápu, že tyhle věci dávají až de facto do poloviny kurzu. Takže začátečníci si to pochvalovali, pokročilejší u toho spali. Pracovalo se de facto jen v konsoli browser, kdy se tam zkoušely různé proměnné a co vrací. Nainstalovali jsme si Visual Studio Code, ale v téhle části tam nic moc nedělali.

Učitelka Deepali vše pěkně vysvětlila, ale nechápu, že alespoň jí nebylo divné, že nám jako první vysvětluje funkce v Javě a teprve následně úplné základy (typy proměnných a co je to funkce) v JS.

Ale zase se neprobraly pořádně, jak se vlastně v JS píše funkce, takže následně jsme na syntaxi v Cypressu zase koukali jak vyoraná myš.

Cypress

Na tuhle část jsem se těšila nejvíce. Touhle dobou už jsme byli jen 4. Začátečník by tohle nedal. Palash jel mega rychle a většinou končil o hodinu dřív. Upozornila jsem ho na to a vlastně ta nevyužitá hodina byla na konzultace a hledání chyb v kódu u student (ale my byli dobří, takže nebylo třea). Člověk měl po jeho lekcích hlavu jak pátrací balon, ale dobrý pocit, že se něco udělalo. Tady jsme alespoň probrali Page Object Model. A jakmile se zeptal, jestli má někdo nějakou otázku, tak já to na něj pálila, většinou mi přišlo, že něco opomněl, něco mohl dorozebrat a tlačila jsem ho do těžích věcí 😊.

V Cypressu jsme automatizovali https://rahulshettyacademy.com/angularpractice/shop. Jeden kluk z kurzu si koupil přímo jeho (Rahul Shetty) kurz na Cypress na Udemy a říkal, že super.

Postman

Na ten je vyčleněná jedna lekce. Kromě toho, že začátečník mohl jen těžko pobrat, co že to je API a proč se vlastně Postman používá. Na tohle hodnocení (co začátečník pochopí a co ne) jsem použila jednoho spolužáka, protože na něm to přesně bylo vidět, jestli to chápe, či ne. Byl to hodně dobrý začátečník, ptal se, byl shopný sledovat, co děláme, a dělal ty klasické začátečnické chyby (šptaně uzavřená závorka, tečka místo čárky nebo naopak, … ) a neuměl dobře číst errorové hlášky. To neříkám nijak ve zlém, ale jako příklad klasického začátečníka, na kterém je dobře patrné, jakmile učitel něco dobře nevysvětlil. Já si to třeba během výkladu rychle vyguglila, několikrát napsala a podle chyb doopravila, ale jemu tohle chybělo.

Takže obecně Postman není těžký, co se základních úkonů týče. Ale Palash nám třeba ani neřekl, jak se v tom pak dělá test. Z kurzu, kde jsme dělali SoupUI přesně zaznělo, že to, že pošleš request a obdržíš response ještě neznamená, že jsi udělal test, ten tam musíš opravdu vytvořit. Takže něco málo nám na dotaz k tomu ještě ukázal.

Závěr

Co jsme se tak bavili ve Whatsapp skupině, tak spokojený byl tak jeden účastník. Jinak to pro začátečníky bylo moc rychlé, pro pokročilejší pomalé a hlavně málo do hloubky. Neudělaly se ani pořádně základy, ani pokročilejší věci (Cypress teda ušel, ale bohužel to nevyváží celkově blbě pojatý a naplánovaný celý kurz), jako nějaké obecně platné testovací přístupy, jak k testování nějakého softwareu/stránky přistupovat, a tak.

Celkem nás bylo 8, z toho 2 se v první půlce úplně ztratili (že ani ten project v Javě nedali, ale to se není čemu divit, to prostě nebylo pro začátečníky, kdyby vydrželi do Cypressu, tak by jim to třeba šlo líp) a další dva to před poslední třetinou také vzdali.

Nevidím vůbec žádnou přidanou hodnotu kurzu. Vůbec nechápu, proč patlají Javu a Cypress dohromady (asi aby člověk ocenil jednoduchost Cypressu oproti Jave, jinak nevim) a ani na jedno nemají dost času. Kdyby si člověk koupil tři různé kruzy (JS, Java, Cypress) na Udemy, tak to má 10-20x levnější a rozhodně tak 3x kvalitnější.

K výuce používají volně dostupné studijní stránky https://rahulshettyacademy.com a guru99. Člověk by si to tam mohl projít a naučit sám zadarmo.

Jedinou výhodu vidím v tom, že si člověk opravdu 3x týdně na 3 h sednul k počítači a nasával informace. Ale jinde by se to dalo udělat rozhodně levněji a kvalitněji.

Třeba jsem zjistila, že někteří spolužáci ani nepochopili, že to, co člověk píše třeba v tom Visual Studio Code je fyzicky někde na počtači uložené jako soubor, takže když po nás chtěl, ať mu ty soubory závěrečného projektu pošleme, chtěli to kopírovat do notepadu (a do tohodle stavu jsme se dostali jen čtyři z počátečních osmi, takže relativně ti dobří).

Měla jsem jít rovnou spíš nějakým směrem mentoringu než tohle.

Také mohli mít předpřipravenou nějakou Discord skupinu, kde bychom si mohli řešit věci z kurzu, a ne že si budeme muset zakládat svojí přes Whatsapp. Uvidíme, jestli nám vůbec dají nějaký dotazník na zpětnou vazbu. Nutno podotknout, že česká verze kurzu má být náplní trošku jiná.

Takové otravné detaily

  • Na začátku JS se začalo ukázkami ve VisualCode, ale my jsem dostali link a pokyn k instalaci až o přestávce, takže nejprve 1,5 h jen koukáte na nějaké základy, ale sami si nic nenapíšte.
  • Svévolné přehazování lekcí na jiné, než domluvené dny.
  • Žádné podklady pro začátečníky. Stačila by prostě A4 kde by byly základní příkazy, jak vůbec spustit Cypress, základní lokátory, jak se značí ID, jak class, jaká je základní syntaxe funkce, apod. Seniorům to příjde asi nepodstatné, ale když nemůžete najít daný element, protože vám někde chybí tečka, nebo nepoužije #, tak je to strašně frustrující.

Co mi to dalo (abych tedy jen furt neremcala)

  • Všechno jsem to za těch 8 týdnů prošla a naučila se to. Z vlastní zkušenosti vím, že projít online (ne live) kurz o délce ani ne 40 h mi trval skoro rok.
  • Lépe dokáži psát lokátory elementů na webové stránce
  • Zvládnu vytvořit základní testy webové stránky v Cypressu (Javu jsem vytvořila taky pěkně, ale hned vytěsnila, fakt se mi ta syntaxe nelíbí)
  • S Javou nechci přijít do styku.
  • Asi se nemusím bát zmínky o Postmanu v inzerátech – tenhle 1,5 h základ nám prý stačí 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *