Týden první (2) – Třetí odpočinkový den

Tento den vyšel krásně – jednou za 14. dní v úterý je v Sélestatu trh (již několik set letá tradice!!). Ale jaký! Nejvíce nás samozřejmě zajímalo jídlo (i když Martin koukal i po „oblečení“ a koupil si slamáček). Okoukli jsme, nakoupili a ochutnali kde co. Abych vám udělala trochu chutě: ovoce a zelenina (klasika – papriky, nektarinky, mandarinky, zelený meloun, hroznové víno, fíky…), marocké sladkosti (2,35e/100g ~ 3 ks, jejichž základem jsou různé druhy oříšků a med), tarte au myrtille (borůvkový koláč, kde nebylo skoro žádné těsto, ale samé borůvky), sladký šnek (pečivo) s pudinkem a rozinkami, turecký chleba (velká sezamová placka, ke které v kempu Vláďa namíchal výbornou majdičku z oleje a francouzského česneku ), sýr a salámy. Co tu měli dále, ale co jsme už jen okukovali: grilovaná kuřata, paellu, zaječí závitky, paštiky, sýry a olivy v různých nálevech, apod.
V kempu jsme pak pobalili a mladoši vyrazili auty do dalšího kempu, ostatní na kole. Nakonec jsme zakotvili v kempu Parc de la Fecht (Fecht je jméno řeky protékající Munsterem), který je v Munsteru. Pro ty, kteří si chtějí udělat cenovou představu: 14,8e pro dva se stanem a autem + 0,4 (denní taxa na osobu navíc). Postavili jsme stany a šli si prohlédnout město.
Tohle město je již výrazněji zaměřeno na turisty (rozuměj podle cen). Ale jejich hlavní ulička nabízela opět spoustu dobrot (ke stavebním skvostům se dostanu): Vláďa si dal pain au chocolat (chlebíček s čokoládou), Martin čerstvý kozí sýr a následně koláč z mirabelek. Ve městě jsou dva kostely, z nichž jeden je St.Légér (s úžasným orlojem umístěným vevnitř, který ukazuje den, týden, polohu měsíce, zodiak, apod.) a druhý prostě „románský kostel“ (opravdu jsem žádné jméno nedohledala). Rodiče dorazili chvíli poté, co jsme se uťapaní (i když ta jedna ulice, co stála za to, moc dlouhá nebyla) vrátili z centra. Cestou se stavovali na samosběru borůvek, tak nám mističku přivezli. Ale znáte kanadské borůvky? To jsou ty, kdy jedna jejich kulička vydá za 4-5 ks našich klasických. Tak takové měli tady.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *