Pergola

Poté, co jsem na výstavě For Garden v Letňanech nenašla žádnou novou inspiraci, vrhla jsem se na „pergolu“ dle možností z internetu. Vše jsem si teoreticky nastudovala (zde). A v praxi to zabralo den stavění 🙂

Ono to asi není pergola tak, jak by si to někdo představoval, ale na internetu se to pod tím slovem objevuje a prodává, takže tomu budeme říkat pergola. Hlavní využití – opora pro ostružinu, která se k nám od sousedů pne (je hrozně dobrá a nemá trny). Zároveň by to mohlo, až to bude zarostlé, trochu stínit, takže by na rohovém posezení na zahradě nemuselo být až takové horko. Navíc do budoucna by se dal postavit ještě třetí sloup do dalšího rohu posezení a tím by se dala vytvořit trojuhelníková stříška, ať už opět jen pro pnutí rostlin nebo nějakou moderní protisluneční plachtu. Nechtělo se mi totiž ani vrtat do stěn posezení, kdy jedna stěna patří jedněm sousedům a druhá druhým, tak do kachlí posezení. Tudíž nám chybí prostor pro čtvrtou nohu a volila jsem toto nejméně invazivní řešení.

Vlastní pergola je vlastně jen takový rám 200×205 a nahoře to má 40 cm příčníky (Zahrada xxl). K upevnění jsem zvolila závrtné patky/botky z Bauhausu. Nebyly nejlevnější, ale člověk si to přímo v obchodě může osahat a je to ihned k dispozici (jeden za 400 Kč). Trošku problém byl, že sloupky máme 6 x 6 cm, ale patka je 7 x 7 cm, ale menší jsem stejně ani online nenašla. Jištění je tedy s vůlí pomocí jednoho šroubu M8 skrz a dvou vrutů M6. Sloupek má všude okolo (i dole) trochu vůli, což má výhodu, že se na tom nebude při deštích nikde držet voda. Nevýhoda je, že to není 100 % tuhé upevnění. No já nevím, jak oni to montují. Pro příště asi zvolím nějaký „U“ profil do betonu, tam je to rozměrově pestřejší a levnější (během montáže se u nás objevil pan domácí, dovezl mi další dřevěnou paletu, mohu se realizovat s nějakým dalším projektem, asi vyvýšeným záhonkem, a z řeči vyplynulo, že mu trocha betonu na zahradě nevadí).

Zemní vruty šly kupodivu zavrtat úplně v pohodě. Snad se mi i podařilo dát obě do vodorovna. Pak mi Vláďa pomohl držet kolmé sloupky kolmo, abych to mohla upevnit. A zatímco hrál s dětmi florbal, tak jsem to dodělala. Na předvrtání děr pro vruty ke slovu přišel můj skoro-fungl-nový Dremmel 3000, jen by to chtělo trochu delší vrtáky. Pak ještě zašroubovat háčky a natáhnout vodící drát. Na závěr jsem využila volné ostružinové šlahouny a rovnou je propletla do nového prostoru.

Takže den práce (pořád jsem musela domů pro nové a nové nářadí) a cena celkem cca 2300 Kč (pergola, patky, šrouby, drát, háčky).

A jak to tedy vypadá, je uvedeno zde.

Užitečné odkazy:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *