Sbírka kurzů 2022/2023

Spousta mých online kurzů začala na začátku covidu, ale až letos jsem ten nejdelší dokončila a na to navázala několika kratšími. Absolvovala jsem dokonce i jeden prezenční testerský kurz (Testing Clever Akademie). Ale nejde jen o IT. Mám za sebou i kurz na zdobení dortů a výrobu čokolády. A protože po čase se všechny ty informace začnou nebezpečně míchat, člověk zapomíná a podobně, chci si tu udělat pěkně seznam všech kurzů – ono se potom hned lépe vzpomíná, byť jen na základě nadpisů.

Na kury používám všehovšudy dvě online platformy – Udemy (IT) a Doměstika („výtvarné“).

Kurzy o jídle

  • Texture Design with Chocolate – to bylo super! Musí se nechat, že kurzy na Doměstika jsou visuálně i obsahově na hodně vysoké úrovni. Kurz jsem si koupila zrovna v době, kdy jsem potřebovala vyrobit čokoládové utržené sluchátko, takže mě nejvíce zajímala kapitola o tvorbě forem a temperování.
  • Cake Design: Modern Decorating Techniques – kurz španělsky s anglickými titulky. Vhodné pro naprosté začátečníky, protože vám vysvětlí vše od používaných nástrojů, jak se vůbec váží na váze, co s čím a jak míchat, atd. Odpočinková barevná podívaná.
  • Jak na zdobení dortů! #MirkaStudio – Trochu mě zklamalo, že tam vlastně nebylo nic víc, než ozdobení oněch dvou dortů, které jsou na úvodní fotce kurzu. Nejvíce času bylo věnováno výrobě oněch růžiček z krému. A poté, co se člověk rozmazlil strukturou kurzů na Domestice, tak formát kurzů na youtube není ono, špatně se tam zpětně vyhledává. Ale jo, k něčemu se z kurzu vrátím, hlavně si musím někam udělat poznámky. V zásobě mám ještě neodkoukaný kurz na základní krém (s tím pořád bojuji) a pokukuji po makronkách.
  • SweetFlow – laskonky – největší zklamání. Člověk vlastně dostane recepty na různé laskonky a krémy, i nějaké video tam je, ale rozhodně se mi to teda podle toho nepovedlo. Chybí mi upozornění na problémy či možná škobrtnutí. Nemělo to pro mě žádnou další přidanou hodnotu. Takže další kurz si tu již nekoupím.

Tvořivé kurzy

  • 5 Creative woodworking projects – Udemy, Mark Shorter, rozsah 2,5 h. Na tohle jsem narazila trochu náhodou loni, když jsem se chystala z palet vyrobit vyvýšené záhonky.
  • Built your own home hydroponic farm – Udemy, Caleb Johnson, r. 3 h. Tohle jsem si vyhledala, když jsem chtěla na zahradě postavit na jahody malinký hydroponicky projekt. Jahody dokonce i dozrály (prostě byly ve vodě, sem tam jsem je prolila pořádně čistou vodou a dobrý), ale než jsem stihla vyřešit problém s čerpadlem (nejprve moc slabé, pak silné), tak kvůli vysokým červnovým teplotám uschly (pravděpodobně se jim stojatá voda, ve které byly, natolik ohřála, že je to vlastně spálilo).

Dokončené programovací kurzy

  • The complete python course – learn python by doing in 2022 – Udemy, Jose Salvatiera, rozsah 35,5 h. Myslím, že tenhle kurz jsem si koupila již v roce 2021, ale na to, že je to „jen“ 35 h poslechu, tak obsahuje opravdu všechno. A jak si to člověk potřebuje i sám ošahat, tak mi to zabralo mnohem více času. I přednesem mě to zaujalo více, než druhý Python kurz, který je stále (již více než rok) v rozdělaných – Complete python bootcamp – from zero to hero in Python.
  • Automating web testing with Selenium and Python – Udemy, Marko Stanoljovic, Packt Publishing, rozsah 4 h. Megarychlá nalejvárna na automatizaci webu a Selenium. Zajímavé kapitoly: Running tests in all browsers, Page Object Model, Test suite, test reports, principles: SOLID, KISS, DRY, YAGNI, generic software patterns, screenshots, window navigation, cookies, webdriver events, etc.
  • Software testing masterclass – from novice to expert – Udemy, Ozan Ilhan, rozsah 7,5 h . Trošku mě tady irituje přízvuk a gramatické chyby, ale na druhou stranu se to pořád lépe poslouchá, než indická angličtina. Výborný základní kurz na manuální testování. Obsah: software development life cycle, testing activities, bug reporting, bug life cycle, test cases, test checklist, testing: black box, white box, negative testing, smoke, sanity and regression testing, risk based testing, static and dynamic testing; freelancing opportunities (výborná kapitola – uTest, Testlio, BugFinder), API testing (Postman), mobile app, testing, software testing tools (Jira, GitHub, Confluence, TestRail, TestLodge, Miro, Charles Proxy), SQL, Management proccess – waterfall, V-model, agile, etc.
  • Elegant automation frameworks with Python – Udemy, Brandon Blair, rozsah 6 h. Ani ne tolik o vlastním testování, jako o různých konceptech a přístupech, reportování, Pytest, parametrické testování, mark, etc.
  • Git and GitHub crash course – Udemy, Kalob Taulien, rozsah 37 minut. Toto je úplný základ. Jak se mi množí na disku různé kousky kódů, tak abych si alespoň ty povedenější mohla dát na GitHub.
  • Elegant browser automation with Python and Selenium – Udemy, Brandon Blair, 6,5 h. Tento přednášející se typicky soustřední více než na „detaily“ na vlastní koncept a celkový přístup, aby kód byl čitelný, funkční, rychlý a podle posledních „pravidel“. Hlavní náplní je správná aplikace Page Object Model a explicit wait.

Rozdělané programovací kurzy

  • Complete python bootcamp – from zero to hero in Python. Udemy, Jose Portilla, rozsah 22 h. Tento kurz mám již dlouho rozdělaný. Mezitím jsem absolvovala spoustu jiných kurzů a momentálně si myslím, že tam nenajdu mnoho nového. Ale musí se nechat, že každý přednášející má svůj styl a používá jiný přístup a příklady, takže co mi třeba nedává moc smysl u jednoho výkladu, mi následně přijde geniálně použité u jiného.
  • Git by Example – Udemy, Jose Salvatierra, 3 h. Určitě je dobré Git pochopit trochu více do hloubky, tam tohle mám v zásobě, až bude čas. Od mého oblíbeného přednášejícího.
  • REST API with Flask and Python – Udemy, Jose Salvatierra, r. 17 h. Až na prezenčním kurzu v Cleverance jsem trochu pochopila, na co je API dobré, takže na tohle jsem zvědavá, ale ještě dodělávám jiné kurzy.
  • Selenium webdriver using Python for beginners – Udemy, Surrendra Jagenadam, Lucky Trainings, 9,5 h. Jak jsem zmiňovala, indickou angličtinu moc nemusím, ale tento kurz je obsahově opravdu nahuštěný, takže se sahám pokud se potřebuji dozvědět o nějaké konkrétní věci.
  • Automated software testing with Python – Udemy, Jose Salvatierra, 13,5 h. Obsah se soustředí na vlastní testování, nikoli na reporting, nebo psaní test cases. Pokrývá i API testing, Postman, Newman, Travis CI, acceptance testing, apod.
  • Web developer bootcamp with Flask and Python – Udemy, Jose Salvatierra, 20 h. Kvůli jinému kurzu tohoto autora jsem chtěla získat trochu více povědomí o Flask.
  • Test automation foundations – Udemy, , Ozan Ilhan, 2 h. Díky rozsahu si od toho slibuji, že se v krátkém čase dozvím hodně informací, které následně rozšířím díky jiným (rozdělaným) kurům. Toto beru jako takový rychlý úvod.

Rozdělané kurzy, více odpovídající mému zaměření v KB

Rozdělané „spící“ kurzy

  • The ultimite MySQL bootcamp – Udemy, Colt Steele, r. 20,5 h. Až jednou zjistím, že SQL potřebuji, tak se k tomuto kurzu ráda vrátím, přeci jenom sexy přednášející více táhnout :-).
  • Modern web scraping with Python using Scrapy Splasch Selenium – Udemy, Ahmed Rafik, 9 h. Pro jeden můj soukromý projekt jsem něco podobného potřebovala, takže jsem si prošla základy. Zbytek k dodělání až někdy bude čas a chuť.
  • Tableau A-Z: Hands-on Tableau trainig for data science – Udemy, Kirill Eremenko, 9 h. Pro přihlášku na Czechitas kurz někdy loni nebo předloni jsem potřebovala nasát základy.
  • Android app development with Kotlin – Beginner to advanced – Udemy, Oak Academy, 34 h. Ze zvědavosti, ale není čas.

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *