Investor Prague Show

Trading Expo & Alternativní investice

6.-.7.9.2019 se na výstavišti v Letňanech (jakožto skoro nepražák jsem musela guglit, jestli jde opravdu o Letňany nebo Holešovice, vždyť tam se to také jmenuje Výstaviště, ne?) uskutečnila investorská minikonference – během dvou dní proběhlo 13 prezentací (s tím, že jen tu poslední „investice do whisky“ jsem nakonec vynechala) o různých alternativních možnostech investování. Sál byl zaplněn většinou tak z poloviny až tří čtvrtin, sobota byla obsazenější než pátek. Vláďa byl sice v pátek v práci a v sobotu na závodech, ale o děti se naštěstí mohla postarat babi s dědou ve Střešovicích (a završit tím šestý týden hlídání v řadě, což nebylo vůbec jednoduché). Ačkoli byly páteční prezentace pouze 15 minutové, poskytlo mi to dost impulzů k přemýšlení. Ráda bych si tak zde i na později poznamenala, co mě z jednotlivých přednášek zaujalo.

Investice podle demografických trendů

Zde prezentoval zástupce Amundi investiční společnosti KB možnost investice do „stárnutí populace“ – fond CPR global silver age (CZK, EUR). Jde o tématický fond, který „využívá“ celosvětového stárnutí populace a zvětšujícího se podílu bohatých starších lidí (dvě skupiny, mladší, nad 65, starší, nad 80). Fond má akcie napříč odvětvími ) léky, mobilita, zájezdy, pečovatelství, telekomunikace, …

Pilíře sociálně odpovědného investování

NN Investment Partners myslí na ty, kteří to s budoucností Země myslí vážně (SRI – socially responsible investments). Jejich Global Equity Impact Opportunities se soustředí na firmy, které kladou důraz na ochranu životního prostředí a sociální udržitelnosti.

Na dividendové vlně

Vliv dividend na ziskovost investice byl ukázán na příkladu Dow Jones indexu, kdy vyplácené dividendy tvořily přes 50 % zisků. Kdo chce mít dlouhodobé zisky z dividend má si najít tzv. dojnou krávu, žádný startup či tech firmu, ale velkou mezinárodní stabilní firmu vyplácející pravidelné dividendy, jako například CocaCola nebo Shell či Moneta Money Bank. Pražská burza byla zmíněna vícekrát, také s tím, že na ní sice není mnoho titulů (ve srovnání se zahraničím) a za třicet let se index PX nijak moc nezměnil, ale vyplácené dividendy dělají v dlouhém běhu divy. Vzhledem k tomu, že prezentace byla od J&T Bank, zmínili jejich J&T Dividend fond. Mezi firmy zahrnuté ve fondu patří například ČEZ, Moneta, AVAST, atd.

Nízkonákladová ETF

Překvapilo mě, že některá ETF (exchange-traded fund) se s poplatky (TER) dostanou až tak nízko jako je 0,05 %. A to jsem si říkala, jak jsem na tom s 0,2 % dobře. Zmínil společnosti jako BlackRokc, Vanguard a konkrétní ETF jako Vanguard High Dividend Yeild, VanEck Vectors Gold Miners ETF, SPDR S&P 500 ETF Trust. Prezentace byla vedena zástupcem brokerské společnosti Colosseum, který také zmíni lvzdělávací články na jejich blogu (seriál o ETF, výhody a nevýhody ETF, úvodní stránka vzdělávacího blogu)

Roboti a AOS

Co se automatických obchodních systémů (AOS) týče, tak jsou dvě skupiny: automatické – dělají vše sami, a poloautomatické – ty třeba jen pošlou mejlem zprávu, že se objevil nákupní signál. AOS by mě samozřejmě lákaly – kdo by nechtěl, aby za něj bez emocí obchodoval ve dne v noci robot?! Zatím to vázne na čase, který do toho mohu investovat (vytvořit si strategii a naprogramovat). Ale na mé virtuální universitě na mě čeká pythnovský kurz, který by se tohoto tématu také měl dotknout, takže jen až se to tady v novém DOMA zaběhne, vrhnu se na to. A pak to třeba zase hodím do koše, jako jiné projekty. Nejhorší na tom je, že to asi nefunguje úplně tak jednoduše (naprogramuji a vydělávám) – jinak by to dělal každý ne?

Spoření do zlata

Zástupce České mincovny nás seznámil s jejich možností investice do fyzického zlata (zlaté konto ČM). Vyberete si z jejich nabídky produkt, na který chcete spořit, například zlatý slitek, či minci. Následně měsíčně posíláte sjednané částky, jako při jakémkoli jiném spoření. Jakmile částka dosáhne hodnoty, za který je možné onu zlatou investici koupit, tak se koupí. Zbytek peněz na účtu se navíc zajímavě úročí. Zlato si pak můžete nechat poslat domů, nebo si ho uschovat v sejfu České mincovny. Na konci sjednaného období (3,4,5 let) si můžete zlato vyzvednout, či jej prodat, nebo je asi i možnost ve spoření pokračovat. Osobně investuji do zlata přes Degiro (ETF physical gold) a to mi přijde asi zatím ok.

Investorské stříbro

Na zlato hned navázala společnost Silverum přednáškou o investičním stříbře. Zajímavé je, že ačkoli je stříbra na Zeměkouli k dispozici mnohem více, k investování jej je výrazně méně. Výhoda a nevýhoda stříbra je, jak pan přednášející poznamenal „za málo peněz, hodně muziky“, tzn. stříbro je levnější, a tak za určitou sumu máte, co do váhy, více než zlata. Což je pěkné, že už něco opravdu držíte v ruce, ne jen zanedbatelný plíšek, jako u zlata, ale po pěti letech spoření vám nebude stačit jen baťůžek, nýbrž budete potřebovat pořádný kufr. A kam s tím potom, že? Líbily se mi mince z australské Perth Mint lunární série.

Drahé kovy by prý měly tvořit cca 15 % portfolia. Z čehož dbát na diverzifikaci. Konzervativnější investor může zvolit poměr zlato/stříbro 80:20, zatímco dynamický investor obrácený, tzn zlato:stříbro 20:80, což je líbí mě. Ačkoli je stříbra více, tak mi přijde jeho využití mnohostrannější, než zlata. A opět nechyběla pozvánka na vzdělávací kurzy: trhy.cz.

Peer-to-peer investice

Následovala společnost Zonky a P2P investice. Pro mě nic moc nového, ale pro většinu sálu ano. Zonky mohu doporučit, jednoduché a za použití Zonkoida i automatické. Výnosy nejsou takové jako třeba u Mintos, ale zase to je v českých korunách a odpadá strach o měnové kurzy. Výnosu dosahuji lehce nad jejich průměr 6%.

Nové trendy v investování do nemovitostí

Takhle přednáška mě k mému překvapení velmi zaujala. Přednášející Nela Kubasová z Realitního Shakeru přednesla mnoho, o čem mohu přemýšlet a třeba někdy i využít. Jako u každé investice je třeba mít strategii, znát trh a lokalitu. Pokud hledáte/pronajímáte byt/dům, tak zmiňovala například reality.cz, bezrealitky.cz, seznam reality, apod. Další zajímavé platformy jsou monitor dražeb a cenová mapa. A prý se vám, pokud uvažujete o investování do realit bude hodit vyjednávací kurz 🙂 Dále se dostala k tématu, čeho bych se na takovýchto investicích bála – jak najít dobrého nájemce. Tak i na to trh myslela a existují firmy, které vám garantují měsíční nájem, ale s nájemcem jednají ony. Samozřejmě nedostanete tolik, kolik byste dostali, kdybyste si nájemníka hledali sami, ale firma pak řeší vymáhání nájmů, opravy, atd. Jeden příklad za všechny Ideální Nájemce. Poplatek bývá většinou kolem 15 %. A jak přehledně vše okolo pronajímání zvládat? Na to je prý aplikace Zvladneme.

Kdo nehledá dlouhodobé pronajímání, ale jen něco kratšího, tak má možnost buď kupříkladu Airbnb, či Flatio, což je pronajímání na měsíce.

A na závěr ještě představila „homestaging“, což je úprava bytu před prodejí, takové načančání, které pomůže byt prodat i třeba za lepší cenu.

A už po časovém limitu ještě přihodila možnost investic do realit formou p2p, jako například Estateguru. Měla k tomu pár výtek, mimo jiné chybějící secondary market (že nemáte jak z investice „vyskočit“ a prodat ji jiným zájemcům, ale musíte čekat až do konce sjednaného termínu). Na tom už se ale dle newsletteru pracuje. Estatguru mohu osobně jen doporučit. Investice jsou možné od 50 EUR, nabídky úvěrů jsou většinou kolem 11 % na 1-2 roky, zajištěné nemovitostí. Mě zatím platforma ukazuje 13 %.

1 komentář

  1. No, sice už patřím mezi poučené investory – podle dotazníku, ale moc z toho tvého popisu moudrá nejsem 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *