Dámský batoh Salewa Alp Trainer 30+3 WS – recenze

17.6.2020

Výběr batohu na každodenní nošení je pro mě noční můra. Až nyní, když dosloužil, doceňuji, jakou jsem udělala kdysi (před více jak deseti lety dobrou volbu) se Salomon Sky 21. Jak jsem pak psala, ani vyprání mu již po té dlouhé a náročné službě nepomohlo :-). A koukám, že než jsem napsala recenzi na můj další batoh, který jsem si následně koupila (Crossroad Nomad 28, asi ve Sportissimu nebo tak někde, za docela dobrou cenu), tak batoh během roku dosloužil.

No a teď jsem si na výstavě stanů (1, 2) koupila po dlóóóóhém vybírání Salewa Alp Trainer 30. Pominu fakt, že u něj píší, že je vhodný na třídenní treky. Já, když nabalím na půldenní výlet to nejdůležitější pro sebe a děti, tak batoh má necelých 10 kg (opravdu jsem si ho před „výpravou“ do pražské ZOO zvážila). Batoh mám nyní pouze tři dny, ale pár věcí už mohu napsat. A pozdeji budu připisovat.

Výhody

  • Co se mi u toho mého předchozího Crossroadu nelíbilo bylo, že byl úzký, a tak, pokud se člověk chtěl probojovat k něčemu vespod, musel většinou vyndat vše ostatní. Takže Salweva je o něco širší.
  • Větrání – má prohlá záda, takže by měl větrat dobře. Není to klasická vypnutá síťovina, jako to často vídáme, ale zde vedou jakoby dva široké perforované popruhy a uprostřed je též volno. Navíc jsou perforované i ramenní popruhy a bederní pás.
  • Bederní pás je perforovaný a má kapsičku, Bohužel jen na jedné straně, ale alespoň to. Telefon se tam nevejde, jak si asi výrobce (a prodejce) myslí, ale na klíče to je dobré.
  • Spodní vstup – to jsem chtěla, protože s tím vším množstvím věcí, které nosím je fajn, že se člověk může rychle dostat k věcem vespod batohu.
  • Má víko, nikoli zip, což byl další můj požadavek. A navíc víko není napevno přišité, ale na popruzích, takže když batoh opravdu hodně naplníte, tak stále můžete víko přes to vše překlopit, což u napevno přišitých vík nelze.
  • Má dvě boční síťovinové kapsy na lahve (to byl další můj požadavek).
  • Má dvě přední šikmé kapsy. Jako se všemi takovými kapsami, tím, že je naplníte, tak si ubíráte prostor uvnitř hlavní kapsy. Ale na drobnosti, jako kapesníčky a desinfekce, to je fajn.
  • Úplně vespod má kapsičku s pláštěnkou, to už je snad standard.
  • Na každé straně má jedny boční popruhy. Takže k přidělání nějaké drobnosti ok, ale karimatku by tam člověk nepřidělal.
  • Dají se přidělat hole na obě strany.
  • Na víku má prostornou vnější a plochou vnitřní kapsu na zip.
  • Uvnitř má pouze jednu zádovou kapsu na vak.
  • Přes celou vnější část jde cikcak gumička, za kterou se dá chytit třeba mikina.
  • Má zdrhovadlo vstupu nejen u toho nástavbového tunelu, ale také kolem vlastního vstupu, což většinou nebývá. Má také přezku přes tento hlavní vchod. Takže to celé uzavřete šňůrkou, pak to můžete zavřít přezkou a ještě přes to přehodíte víko, které se zacvakává na dvě přezky. U Crossroadu jsem měla jen jednu přezku, což je fajn, když do toho batohu nonstop lezete.
  • Má krásnou fialovou barvu.

Nevýhody

  • Když je poloprázdný, vypadá hrozně mohutně a všude je spoustu pásek a zipů a kdesicosi. Ale když je plně naplněný, tak vypadá dobře a vše pěkně sedí.
  • Má prohlá záda – obecně jsem proti prohlým zádům – nevýhoda jedna je, že pak se celé těžiště dostává dál od zad a batoh obecně na zádech hůře sedí, tak jakoby se blimbá :-). A za druhé to uvnitř zmenšuje prostor a blbě se v tom nosí desky, desky A4 tam prostě nenarvete, s časopisy to je o něco lepší. No tentokrát jsem dala přednost větrání a snad jsem neudělala chybu.
  • Zakončení konstrukce úplně dolu u beder – není to moc vypolstrované, což je asi dobré s ohledem na odvod potu, pocení, apod., na druhou stranu to v určitých polohách tlačí do zad. Úplně stejný problém mám u svého druhého batohu s prohlými zády. Holt batoh musí být vždy utažen a být přimáčklý na zádech. Když jsem s dětmi a ve městě, tak mám raději batoh trochu povolený – do popruhů se pak lépe leze.
  • Ramenní popruhy – polstrování končí relativně brzy. Pokud bych chtěla mít popruhy trochu napohodu více povolené, aby se do nich lépe lezlo, tak pak mě přechod polstrování/popruhy tlačí v podpaží.
  • Zip spodního vstupu – je dost zakrytý (aby do něj nepršelo) a hůře se otvírá. Také, na rozdíl od Mamuta, na který jsem také koukala, nejsou přes tuto „kapsu“ ještě popruhy na přezku. Takže ve výsledku veškerý obsah batohu nakonec leží na tomto zipu :-/ No, teď jak jsem do toho narvala náhradní oblečení a kapsa je dost plná, v tom vidím trochu problém. Ale konkrétně na to jsem se ptala (kolik toho ten zip vydrží) a prý to je na to dělané. Tak snad jo.
  • Popruhy u víka – jak víko není přišité, ale visí jen na třech tenčích popruzích, tak se při otevření tak trochu blimbá :-). Ale to holt je něco za něco.
  • Pokud není bederák zapnutý, tak překáží trochu rukám. Takže ho občas zapínám pod batoh.

Řekli byste, že na nevýhody se přijde, když si ho člověk pečlivě prohlédne. Měla jsem ho na zádech se zátěží cca 5 kg, hodinu jsem porovnávala tři vystavené batohy, vždy se našlo něco, co by se dalo udělat lépe … a stejně na to, jak vám opravdu sedí, přijdete, až když ho nabalíte všemi vašimi věcmi, jde i o rozložení věcí v batohu.

A proč jsem si nevzala ten Dámský batoh Mammut Lithium Crest S? Co se mi líbilo víc, bylo, že má dvoje popruhy na stranách a přezky přes spodní kapsu/vchod. Ale i zde je ten zip spodní kapsy dost „utopený“ a asi by se do toho lezlo stejně blbě jako do té Salewy. Má také pěknou vnější kapsu, ale opět, její obsah je limitován tím, jak moc je batoh naplněný uvnitř. A proti bylo, že měl šíleně tlustě polstrovaný bederní pás a záda. Byla bych v létě pořád durch und durch. Navíc bederák po většinu doby nepoužívám, de facto používám pouze tu kapsičku, která je na něm, a tak by mi překážel rukám. Také materiál nástavbového tunýlku mi přišel nic moc. Ale měl lépe dělaná očka na hole. A byl o cca 400 Kč levnější, než ta moje Salewa. Jo a měl píšťalku na hruďáku :-). Měl i posuvný zádový systém, že jste si ho mohli dobře nastavit na svojí výšku zad. Ale i u té nejmenší mi slečna v oddělení povídala, že mi nesedí. A vypadal dost mohutně, ale to se u 30+ batohu asi musí očekávat.

Jinak u některých batohů mají vytúněnou kapsičku na telefon, viz třeba batoh Deuter Trans Alpine 30, dole hned u ukotvení bederního pásu. To bych potřebovala 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *