Testing Clever Akademie

Na začátku musím poděkovat Vláďovi, že se doma během tohoto týdne o vše pečlivě a bez remcání postaral.

Jeden týden v červnu jsem den co den, od rána do večera, jezdila do Palmovka Hive, kde jsem se zúčastnila testovací akademie firmy Cleverlance. To byl můj první „živý“ kurz, do teď jsem absolvovala jen online kurzy, a musí se nechat, že živá interakce je přeci jenom o něčem úplně jiném. Jako bonus jsme si vyslechli pár zajímavých případů z reálné praxe (především bankovnictví). A abych všechno hned nezapomněla a mohla se k některým věcem vracet, tak zde je přehled, co jsme dělali. Samozřejmě zde nemohu psát všechno, ale mám i spoustu poznámek a doguglených informací. A něco zůstane jen u mě.

Test analýza – takové ty základy, o kterých je dobré vědět a objevují se v testech.
UX design – neboli User eXperience – není to pouze o designu, ale o celém „dojmu“, který uživatel ze stránek má. Nejodpočinkovější téma celého týdne. Nejvíce mě zaujala barevná schémata – to se bude dát dobře aplikovat i v designu dortů, na což mám také jeden online kurz 🙂 Jako DÚ jsme měli prozkoumat aplikaci Figma, v čemž se prý dnes tvoří spousta designů. Další zdroje: nenuťte mě přemýšlet, Smashing magazine, Awwwards.
Základy test analýzy – další základní téma. Bavili jsme se o testovacích scénářích, testovacích prostředích, a hlavně o Test Cases (testovací případy). Typy testů (SIT-integrační, UAT-akceptační, regresní, smoke, post-deployment, apod.). Vsuvka na okraj – někdy tedy počeštěné anglické výrazy doslova tahaly za uši.
Základy SQL – celý den jsme věnovali databázím. Konkrétně jsme pracovali v SQL Developer. Ale pro domácí trénování je určitě super používat SQL sekci na stránkách w3school.
SoapUI – testování API (z Wiki: Application Programming Interface – označuje rozhraní pro programování aplikací. Jde o sbírku procedur, funkcí, tříd či protokolů nějaké knihovny, které může programátor využívat. API určuje, jakým způsobem jsou funkce knihovny volány ze zdrojového kódu programu.). Tomu jsme věnovali dva půldny. Tady to začalo být zajímavé. Jde sice stále o manuální testování (tzn. člověk pořád na něco kliká), ale obzvlášť se Soap se to dá automatizovat. Takže jsme si vyzkoušeli poslat něco na backend a naopak to zavolat a otestovat, zda se vše povedlo. Též jsme si ukázali Swagger, zmínili Postman a jMeter.
Testování na reálném případu – dostali jsme testovací scénáře (čtyři s 30 testovacími případy) a měli otestovat určité stránky. Nevím, jestli je tu smím zmiňovat, ale šlo o starší verzi stránek Trekio.com. Na to jsme měli půl den a mohli jsme v tom pokračovat i večer doma.
Závěrečné testy – poslední půl den byl věnován závěrečnému testování ze 4 oblastí.

Zhodnocení – Konečně jsem začala chápat rozdíly a vztahy mezi pojmy jako front end, back end, databáze, rozdíl mezi manuálním a automatickým testováním, … A už opravdu věřím Vláďovi, když říkal, že na testování nepotřebuji umět programovat :-).

Zajímavé zdroje

  • The Bézier Game – zábavnou formou se naučíte kreslit Béziérovy křivky (jak to bolelo, když jsme je na vejšce museli počítat a rýsovat ručně :-D).
  • Barevná schémata
  • Figma – UX platforma
  • Jira – platforma pro sledování defektů (issue tracking product)
  • Confluence – cloudová webová aplikace pro online spolupráci, poskytující funkce dokumentačního portálu (wiki), intranetu a databáze znalostí.
  • SQL na w3school – práce s databází
  • edisco – výuková videa na youtube, historie (v souvislostech), technická témata.
  • Khan Academy – krátká výuková videa z různých oblastí. Je tam i celá základní škola, počítačová témata, apod.
  • SoapUI – software na testování (nejen?) API.
  • Swagger – open source framework pro návrh, tvorbu, dokumentaci a konzumaci RESTful web API. Kromě editoru pro tvorbu nového web API rozhraní, obsahuje i nástroje pro automatizovanou dokumentaci a testování existujícího API, nástroj pro generování kódu podle zadaného rozhraní a taky nástroj pro vizualizaci a vyzkoušení navrženého API ještě před jeho implementací.
  • Postman – multiplatformní aplikace, která zvládá velkou škálu věcí od návrhu, přes testování, až po monitoring HTTP API.
  • jMeter – open-source nástroj pro měření výkonnosti a pro vytváření zátěže (performance testing) webových aplikací. Dále se dá použít pro různá testování (zdroj).

Jinak Palmovka Hive a Dock tvoří opravdu pěknou moderní a zelenou čtvrť. Vždy jsem si to tam šla přes oběd projít a byla jsem z toho doslova uchvácená. Zeleň s vodou a moderními (max 4 patra vysokými) obytnými domy, kancelářské budovy nepravidelného tvaru porostlé zelení, jezírka, okrasné záhony, to bylo působivé. A skrz to celé se kroutí úzká běžecká dráha 🙂

2 komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *